Roos
Roos

Hof ter Beemt

Ontdek de inspirerende transformatie van Hof Ter Beemt: een verwaarloosde vierkantshoeve in Zingem die nieuw leven kreeg als cohousing project. De vervallen hoeve wordt getransformeerd tot zeven moderne woningen, met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een binnenplaats, fietsenstalling, parkeergelegenheid en werkplaats. Elk huis is zorgvuldig ontworpen met aandacht voor privacy en flexibiliteit, waardoor bewoners kunnen genieten van comfort en functionaliteit.

De renovatie van de hoeve was niet alleen gericht op het behoud van het erfgoed, maar ook op duurzaamheid. We kozen bij Roos, in samenspraak met de architecten, voor natuurlijke materialen (kalkpleister, minerale verven, kalkhennepchape, …) en hoogrendementsglas om energie-efficiëntie te bevorderen. Bovendien wordt de centrale verwarming gevoed door CO2-neutrale pellets waardoor de ecologische voetafdruk van het project wordt geminimaliseerd.

Daarnaast is de hoeve ondertussen ook uitgegroeid tot een betekenisvolle plaats binnen de lokale gemeenschap. Bewoners organiseren er regelmatig evenementen, zoals rommelmarkten en moestuinlessen voor kinderen. Daarnaast fungeert de hoeve als afhaalpunt voor lokale producten waardoor de regionale economie wordt gestimuleerd.

Het project werd bekroond met de Onroerenderfgoedprijs. Dit is een erkenning voor de inzet van Roos en de architecten voor het behoud van erfgoed en duurzame ontwikkeling, en een inspiratiebron voor toekomstige projecten in de regio.

Architecten: aNNo architecten & MVC architecten

https://portfolio.onroerenderfgoed.be/project/kruisem-hof-ter-beemt

Deel dit bericht op sociale media
ROOS

Gentstraat 33
9700 Oudenaarde

BE 0474 518 456

Copyright © 2023